Nytt journalsystem

av Annika Jarl Ljungsten den 27 november, 2013

bild.inlogg.

Cosmic…

I stora delar av division allmänmedicin är det nu högaktuellt med införande av nytt datajournalsystem. Ja, det är ju egentligen inte nytt i landstinget, men dock för vårdcentraler och primärvård. Flera vårdcentraler har redan gått över och i början av december är det dags för flera. För Forshagas del är det dags den 3 februari nästa år.

Jag har fått möjligheten att vara en aktiv del i processen genom att på heltid ägna mej åt detta under några månader innan införandet och en månad efter. Jag ska fungera som SU (superuser) för Vårdcentralen Forshaga. Vi har en införandeansvarig på enheten samt två vårdadministratörer som också ska vara SU. Det är mycket som ska gås igenom och uppgifter som ska föras över till Cosmic från vårt gamla system innan vi kan ”starta på ny kula”.

Självklart är det jobbigt men väldigt roligt med lite nya utmaningar. På sikt kommer det ju att bli enormt stora vinster, både för patienter men också för oss som arbetar i vården. Bara det faktum att det bara kommer att finnas EN läkemedelslista för patienten, EN lista med beställda och besvarade prover, möjlighet att se att remisser tagits emot m m. Det kommer självfallet att innebära en omställning i arbetet och det kommer förstås att ta längre tid i början men jag tror att det kommer att bli kalasbra! Och sannolikt kommer många timmars arbete besparas totalt sett, t ex de epikriser som skrivs ut på papper från avdelning på sjukhuset, för att sen skickas med internposten till respektive vårdcentral, för att där tas emot och scannas in för att sen kunna finnas med i journalen på vårdcentralen och kunna genomföra exempelvis uppföljningar efter vårdtid på CSK!

Efter införandet kommer min roll till en del innebära fortsatt arbete med att vara ett stöd här på vårdcentralen i frågor som rör Cosmic, lägga upp nya användare i systemet och även utbilda de som behöver lära sig programmet.

Det blir helt klart annorlunda att under några månader jobba ”civilt” och kunna ha klocka och smycken på sig på jobbet. Möjligen kommer det också att innebära att jag än mer uppskattar mitt ”vanliga” jobb i mars månad nästa år. Vi får se. Återkommer med fler rapporter såsmåningom. Lev väl!

Bokmärk/Dela
Fler

Lämna en Kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: