Priser och fest för utbildningsvårdcentralens tre första år

av Bloggstafett den 8 april, 2013

Bloggstafett: Det här är det första inlägget i vad vi kallar en bloggstafett. Det är en serie där olika verksamheter eller vårdcentraler inom landstinget får ordet och berättar mer. Utbildningsvårdcentralen i Munkfors har greppat stafettpinnen och berättar mer.

Att läkare inom allmänmedicin är en bristvara är inget nytt och att det skulle gälla enbart Värmland är inte heller sant. I stort sett så har hela landet brist på allmänläkare. Vårdcentralen i Munkfors har lyckats vända utvecklingen genom att bilda en utbildningsvårdcentral. Sedan projektstarten i september 2010 fram till idag har 15 läkare med grundutbildning i Europa kommit i omgångar till vårdcentralen i Munkfors för att under 6 månader introduceras i den svenska hälso- och sjukvården och primärvårdens uppdrag.

läkare på utbildningsvårdcentralen

Projektet var 3-årigt och skulle egentligen avslutas till hösten men eftersom det är så lyckosamt har vi fått klartecken till att förlänga med ytterligare 6 månader. Tre nya utbildningsläkare har precis startat (de tre till höger på bilden) och de har klarat av sina första introduktionsveckor. Tre utbildningsläkare har också precis avslutat sin tid i Munkfors (till vänster på bild). Vi har förra året även haft en svensk läkare som studerat till läkare utanför Sverige som hört av sig och berättat att hon är så tacksam för sin tid på utbildningsvårdcentralen och att hon aldrig hade klarat sitt nuvarande arbete om hon först inte hade fått denna introduktionsperiod i Munkfors.

Flera har fortsatt till ST-tjänster inom allmänmedicin och några har valt ST-tjänst inom annan specialitet. Utbildningsvårdcentralen har på detta sätt bidragit till att Landstinget i Värmland kunnat rekrytera flera läkare till specialistutbildningar.

Projektet har lockat till sig intresserade allmänläkare som tycker om att handleda och coacha och därigenom har vårdcentralen i Munkfors erhållit både ordinarie allmänläkare och kompetenta och erfarna handledare. Det har blivit ett mycket lyckat koncept och i november 2012 fick utbildningsvårdcentralen i Munkfors dela förstapriset för SFAMS kvalitetsutmärkelse och i februari 2013 fick också projektet Landstinget i Värmlands kvalitetspris ”Årets vägvisare”.

I maj månad ska vi ha fest!
Då bjuds alla före detta utbildningsläkare in till en träff med nuvarande utbildningsläkare och personal vilket brukat vara en mycket gemytlig och trevlig kväll. Det är så roligt att få ta del av allas erfarenheter och berättelser från sina nya tjänster i sitt nya land. Om ni vill komma och besöka utbildningsvårdcentralen i Munkfors så är ni hjärtligt välkomna!

/Kerstin Karlsson, Eva-Lena Larsson och Margaretha Junghage.

Bokmärk/Dela
Fler

Lämna en Kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: