Sommarfunderingar

av Karin Koskelainen den 25 juni, 2013

Jag arbetar som barnmorska. I mitt yrke har jag träffat många kvinnor genom åren. Något av det svåraste på en Barnmorskemottagning, tycker jag, är hur bemöta, stödja och hjälpa gravida kvinnor, som utsätter sina ofödda barn för en uppenbar risk för tidiga skador.

Gravid

Jag vet att från den tionde graviditetsveckan börjar nya nervceller bildas med explosionsartad hastighet- ca 200 000 per minut. Om denna process störs under fosterlivet kan nervceller hamna på fel plats med funktionsstörningar som följd.

Normalt gallras de ”felaktiga” nervbanorna bort. Främst känner vi till att droger kan påverka, såsom kokain, men även nikotin.

Av barn med ADHD har 36% rökande mammor, jämfört med ”normal-pupulationen” där 16% är rökare.

Nikotin sägs vara den perfekta drogen, uppiggande om man är trött och lugnande om man är stressad.  Allt fler kvinnor snusar. Än så länge finns inte mycket evidens om denna drog. Men vi vet att om en dosa tar slut efter tre dagar, så slår hjärtat 25 000 fler slag  per dygn.  Då kan man ju undra om fostrets hjärtslag också påverkas, det borde det ju….

Bokmärk/Dela
Fler

{ 2 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

1 Dalia 10 augusti, 2013 kl. 01:45

ADHD framkallas av vaccinationer & Läkemedel , det är EN (1) av alla biverkningar! Men det vill ju absolut vårdpersonal Inte erkänna. De väljer istället att Anklaga föräldrar , Läkemedelsindustrin och vården i världen är sådan att man ska absolut inte nämna risker och biverkningar gjorda av Vaccinationer för då rasar deras Ekonomi,, Ionosil borde alla läsa på om & beställa hem boken vaccinationer kända risker och skador

Kolla in gruppen Kolloidalt silver på facebook

// Dalia

Svara

2 Eva Bergquist 12 augusti, 2013 kl. 11:09

Hej!
Det är svårt att besvara ditt inlägg eftersom det inte innehåller någon fråga. Du är välkommen att kontakta mig direkt via landstingets växel, 054-61 50 00, om du har synpunkter på vården på landstingets vårdcentraler i Värmland.

Hälsningar Eva Bergquist, verksamhetschef division allmänmedicin, Landstinget i Värmland.

Svara

Lämna en Kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: