Småbarnskunskap

av Linnea Hallman den 25 januari, 2013

I Sverige har vi ett väl inarbetat system för våra nya små samhällsmedborgare i form av barnavårdscentraler, BVC, där hälsokontroller och råd ges. BVC-sköterskan är en nyckelperson och har ofta en nära kontakt med familjerna.

Leksaker på BVCTre dagar ägnade vi ST-läkare och även några färdiga specialister åt att lära oss barnets utvecklingsfaser, rutinkontroller och diverse problem som kan uppstå. Allt från när det är lämpligt med första smakportionen till när man ska misstänka sjukdomar som kan bli allvarliga. Som avslutning ställde en nybliven mamma upp och kom med sin lille son för att ge en live-version av hur ett BVC-besök går till. Upphovskvinna till denna kurs är en tidigare ST-läkare vid namn Hanna Heyman som numera är färdig specialist. Under specialisttjänstgöringen (ST) för de som ska bli specialist i allmänmedicin ska man göra ett vetenskapligt arbete och Hanna valde att organisera denna kurs som nu går årligen och är en obligatorisk kurs för ST i allmänmedicin. En mycket bra och givande kurs!

Något som jag tycker är väldigt roligt i Molkom där jag jobbar är att det är så pass litet att jag på förmiddagen kan få träffa 93-årige farfars mor på mottagningen och på eftermiddagen kommer barnbarnsbarnet på 1-årskontroll. Det är fascinerande och få se hela livsspannet och träffa flera generationer.

/Linnea Hallman, ST- läkare på Vårdcentralen Molkom.

Bokmärk/Dela
Fler

{ 1 kommentar… läs den nedan eller lägg till en }

1 Malin 11 februari, 2013 kl. 09:25

Välkommen till BVC när du vill. Malin

Svara

Lämna en Kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: