Sex efter femtio

av Karin Koskelainen den 10 april, 2015

Har man det? Ja ibland kan man undra. Äldre människors kärlek förknippas i media mestadels av äldre rynkiga händer som håller i varandra. Men visst har många äldre sex, även om det inte alltid är på samma vis som när de var yngre. Åldrandet är ju ingen sjukdom, och de sexuella funktionerna behöver inte nödvändigtvis minska.

wpid-20150324_180315.jpg

Möjligheterna för njutning och orgasm finns kvar hos såväl män som kvinnor, även om det ibland kan behövas lite längre tid. Lusten och längtan, och intresset för sex är ofta genomgående i hela livet. Nu behöver man inte längre ängslas för att bli med barn. Barnen är inte längre där och stör. Nu är det bara njutning som gäller!

Kvinnor efter klimakteriet blir torrare i slidan. Detta kan dock avhjälpas genom östrogen-behandling. Antingen lokalt med slidpiller, och/eller kräm. Eller en ring som kan sitta kvar i 3 månader, för jämnare tillförsel. Har kvinnan behandlats för bröstcancer får hon dock ej tillföra hormoner. Då finns några hormonfria alternativ.

Glidmedel är ofta en bra hjälp oavsett. Män kan ha svårare att få och även att hålla ståndet, men med annan teknik, eller hjälpmedel kan man försöka hitta lösningar. Ett sätt er en penisring, som håller kvar blodet, så ståndet bibehålls. Det är en vanlig uppfattning att sex är samma sak som samlag, och då kan det uppstå problem. Men om hen har en vidare syn på vad sex kan vara, så behöver en erketionssvikt inte innebära ett stort problem.

Forskning om äldre heterosexuella kvinnor har visat att det är många som tycker att det är positivt att män inte längre kan få stånd, för det öppnar upp för en bredare sexuell repertoar!

Bokmärk/Dela
Fler

Lämna en Kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: