Prata om HIV, testa dig!

av Karin Koskelainen den 1 december, 2014

I dag måndagen den 1:a december är det WAD-dagen, World Aids Day, Världsaidsdagen. Varje år 1a december uppmärksammas hiv och aids av alla oss som arbetar med hivprevention och sexuell hälsa. Världsaidsdagen syftar till att bland annat motverka stigma och diskriminering av personer som lever med hiv. Detta genom att utmana människors rädsla för och okunskap om hiv.wpid-20141126_113229.jpg

I Värmland kan du testa dig på vilken Vårdcentral du vill, där du är listad. Vi får aldrig neka någon som önskar provta sig. Det är ett enkelt blodprov och svaret kommer inom någon eller några dagar.

Är du särskilt orolig för att du utsatt dig för smittorisk, om du t ex haft oskyddat sex med en inhemsk person, i ett land där hiv är vanligt,( t ex söder om Sahara), går det att få ett snabbt svar . Tillhör du en Vårdcentral på en ort som ska transportera provet till Centralsjukhuset i Karlstad, innebär det att du inte kan få provsvaret samma dag.

Det finns dock en mottagning på sjukhuset (där jag även arbetar halvtid som barnmorska) där man kan få snabbsvar. Det är en mottagning som heter STI-mottagningen och är en mottagning för sexuellt överförbara sjukdomar, alltså könsjukdomar som vi ibland säger i dagligt tal.

(STI= Sexuell Transmitted Infektion.)

Hos oss kan man få snabbsvar vid stark misstanke om hiv-smitta, vilket innebär ett svar efter någon timme! Hit är alla välkomna, oavsett ålder eller var man bor. Man beöver inte ens vara svensk medborgare. Det går att testa sig för hiv anonymt. Man får då ett speciellt nummer. Är provet posistivt, att det alltså visar sig ATT man är smittad, bryts sekretessen. Tre månader efter misstänkt smittotillfälle ska dock provet tas om, eftersom det ibland kan dröja så pass länge innan det syns.

Ungefär hälfter av de som blivit smittade har inga symtom alls!

Bokmärk/Dela
Fler

Lämna en Kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: