Fråge-quiz om cellprov på Vårruset i Karlstad

av Bloggstafett den 22 maj, 2013

Bloggstafett: Det här är det tredje inlägget i vår bloggstafett. Nu har barnmorskorna greppat stafettpinnen och berättar mer.

quiz

I strålande sol minglade 12 Värmländska barnmorskor runt med fråge-quiz och kondomer i hösta hugg. Unga som gamla svarade gärna på frågor och vi passade på att informera om hur viruset smittar och hur man kan skydda sig. Vi blev överaskade över hur mycket kunskap det finns bland vårrusande kvinnor och hur många kondomer man kan få plats med i en sport BH!

CIMG1734

Alla deltagande barnmorskor var eniga om att kampanjen var lyckad och rolig att genomföra tillsammans.

Kampanjen på Vårruset ingår i en satsning från nationella cancerstrategin för att öka deltagandet vid gynekologisk cellprovskontroll. Barnmorskorna Maria Heggen och Maily Olsson har anställts för att tillsammans med länets barnmorskor få de Värmländska kvinnorna att komma när de kallas för cellprovskontroll.

DSC_0006

Maria och Maily har sedan ett år tillbaka arbetat med satsningen och vi ser redan tydliga resultat av deras arbete. Från andra håll i landet har Värmlands lyckade insatser på det här området rönt ett stort intresse.

Jag är barnmorska och arbetar som verksamhetsutvecklare för mödrahälsovården i Värmland. Att ta gynekologiskt cellprov är något av det viktigaste för kvinnors hälsa som vi barnmorskor utför. Att aktivt delta tillsammans med andra barnmorskor för att få kvinnor att förstå att detta prov kan rädda liv känns stort och viktigt.

Så ta hand om dig. Cellprov kan rädda liv!
/Barnmorska Eva Nilsson, verksamhetsutvecklare på mödrahälsovården i Värmland.

Bokmärk/Dela
Fler

Lämna en Kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: