En Global Mensrörelse

av Karin Koskelainen den 7 december, 2016

Anna Dahlqvist har skrivit en reportagebok om mens i ett internationellt perspektiv.
Bara lite blod - Anna Dahlqvist

”Bara lite blod” heter den och handlar om mens och makt.

2014 kom FN:s råd för Mänskliga Rättigheter med ett banbrytande uttalande:

”Bristen på tillgång till vatten och sanitet, innefattande hanteringen av menshygien och det utbredda stigmat kopplat till menstruation har en negativ påverkan på jämställdhet och flickors och kvinnors mänskliga rättigheter”.

Sedan början av 2000-talet har mens gått från att vara något privat och nästintill onämnbart i offentliga sammanhang till att alltmer bli en fråga om jämställdhet, mänskliga rättigheter och politik.

Studier har visat att många flickor stannar hemma från skolan under mensen, framförallt i Sydasien och Afrika söder om Sahara. En nog så viktig aspekt att belysa, för att göra utbildning mer tillgänglig för dessa flickor.

Det handlar förstås även om Rätten till Hälsa. Risken för underlivsinfektioner är stor, när flickor tvingas tvätta sina tygbitar som tjänar som mens-skydd, i hemlighet. Dels tvättas de alltför fort, till följd av skam. Dels torkas tyget under sängen eller inkilat under tak-för att ingen ska kunna se dem…

MHM: Menstrual Hygiene Management, myntades för att belysa dessa begrepp, som nu WHO och Unisef använder.

Frågan om huruvida tygbindor eller engångsbindor ska vara tillgängligt är dock kontroversiell.

Om flickorna/kvinnorna själv får välja, föredrar de engångs, men det är frågan om hanteringen av soporna som gör att det inte alls är självklart.

I Kenya har regeringen sedan 2011 en budget för utdelning av mensskydd och här har man satsat på enbart engångsbindor. Dock finns det de som menar att detta enbart beror på korruption.

Valentine Samoei på Huru, som är en organisation som etablerats i flera länder med utbredd fattigdom och som producerar mensskydd av tyg, med ambitionen att hålla nere kostnaderna och skapa försörjningstillfällen för kvinnor, är en av kritikerna.

I Sverige tar vi så mycket för givet. Ingen svensk flicka eller kvinna behöver väl stanna hemma från skolan/arbetet för att de saknar mensskydd?!

Bokmärk/Dela
Fler

Lämna en Kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: